Publicerad kl 10:44 den 3 Dec 2012

i kategorin

Okategoriserat

av

Jesper Åkerlind

jesper@cine.se


Hypokondrikerna som läser detta kan börja skruva på sig. ”œContagion”, virusfilmen fylld med stjärnor som letar efter ett mystiskt virus, släpptes förra veckan på dvd. Hypokondrikerna, där jag räknar in mig själv kan reda nu börja leta fram den där bakteriedödande handtvätten och navigera bort från alla som hostar eller ens är lite snoriga. Det är inte första gången som en bakterie satt skräck på film, här är några andra filmer där virus utgör intrigen.

1. Outbreak

”Outbreak” är lite av 90-talets ”œContagion”. Även om Dustin Hoffman och Morgan Freeman ger ”Outbreak” lite stjärnlyst så är det filmens huvudroll; apan som är för viruset från kontinent till kontinent för att infektera alla världens människor.

2. Carriers

Carriers var en liten independentskräckis från 2009 med Chris Pine och Lou Taylor Pucci. Den gick relativt obemärkt förbi, men den förtjänar en plats på denna pandemilista. Ett gäng vänner letar efter en säker plats för att hålla sig borta från ett virus som infekterar allmänheten. Det etiska dilemmat: vem kan och vem bör räddas från detta dödliga virus?

3. 28 dagar senare

Här har vi ytterligare film med en stackars apa som virusspridaren och public enemy no 1. Det är ett effektivt filmiskt klipp, vi associerar inte apor som virusspridare, men här ställs allting på sin spets när zombies blir en del av handlingen. ”28 dagar senare” är en klassisk historia med jagade huvudpersoner, vackra scener och ett ödelagt London.