3.5
Publicerad kl 00:00 den 9 Nov 2005
av
En ryskfödd amerikansk vapenhandlare köper billiga vapen från de tidigare Sovjet-staterna och säljer dem dyrt till terroristgrupper och regeringar i krigshärjade områden. “550 miljoner vapen cirkulerar runt om i världen, det innebär att var tolfte person har ett vapen”, säger Nicolas Cage karaktär Yuri Orlov och tittar rakt in i kameran. Han står i en krigsdrabbad stad, klädd i kostym och med ett väck i pannan. “Frågan är, hur gör vi för att beväpna de 11 andra personerna?”
I rollen som den pengalystna och kallhamrade affärsmannen Yuri Orlov – ser vi Nicolas Cage. Yuri Orlov vill göra någonting med sitt liv, och inser att vapen säljs till fler än skjutglada amerikaner på gatorna. Vem köper regeringarna från? Interpolagenten Ethan Hawke jagar Yuri över hela världen och försöker sätta stopp för hans oetiska affärsuppgörelser – men inser snart att uppdraget är omöjligt då han skyddas av alltför stora maktintressen. Enda sättet att nå honom är att komma honom in på livet.
Det pratas ofta om att vissa skådespelare överexponeras då vi får se dem i alltför många produktioner. Vi börjar relatera till de andra karaktärerna som klätt skådespelaren. Scarlett Johansson är den som framförallt nämnts i samband med dessa debatter, lägg till Nicolas Cage. Det handlar inte om att Cage är en dålig skådespelare, tvärtom. Cages problem är att han sällan ändrar sitt utseende. Samtliga karaktärer är den andre lik. Överexponeringen talar också sitt tydliga språk då hans agent i en intervju med franska magasinet Studio säger att Cage har elva filmer på gång.
Det bästa med “Lord of War” är att regissören och dito manusförfattaren Andrew Niccol helt och hållet bortsett från moralkakorna. Det behövs inte berättas hur farligt och dödligt ett vapen är. Niccol ser på vapenhandeln med ironiska ögon, vilket ofta innebär satiriskt humoristiska inslag. Något som blivit lite av en ovanlighet hos Cage är den lugna och sansade stilen. I “Lord of War” lyckas han med att inte överspela sin karaktär, bland annat genom att låta ögon och ansiktsutryck sköta arbetet mer än det övriga kroppsspråket.
“Lord of War” är en behaglig film som levererar vad den ska utan att glänsa. Övriga skådespelare runt Cage är ofta bleka och oinspirerade (Jard Leto undataget), vilket skapar en tydlig ojämnhet. Äntligen fick vi se en kontriversiell film som för en gång skull inte talade om vad som är rätt och fel. Tack.
Andrew Niccol
Bridget Moynahan,
Jared Leto,
Nicolas Cage,
Shake TukhmanyanJean-Pierre Nshanian
Brott, Drama, Thriller
Lord of War
16 September, 2005
Engelska
122 minuter
2005