Jesper Ganslandt har med sin film “Farväl Falkenberg” tagit det första steget mot en Oscarsnominering. Men det är fortfarande en lång väg att gå. Nu väntar en kamp mot några av världens största filmskapare inför nomineringen den 23 januari.
I tisdag utsåg svenska guldbaggejuryn Jesper Ganslandt som representerat för Sverige i kampen om en Oscarsnominering i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film. Varje land väljer ut sin bästa film, och den 23 januari väljer Oscarsakademin i Hollywood ut fem filmer som har den slutgiltiga chansen att vinna en statyett.
I förrgår (läs: måndag) gick anmälningstiden till Academy of Motion Picture Arts and Sciences, organisationen som håller i Oscarsgalan, ut och nu är det klart att “Farväl Falkenberg” ställs mot några av världens mest kända filmskapare – som Pedro Almodòvar, Paul Verhoeven, Aki Kaurismäki, Susanne Bier och Zhang Yimou.
Pedro Almodòvars “Att återvända” anses av många vara favorit på förhand, efter att ha vunnit två priser på Cannesfestivalen i maj. Almodòvar har vunnit två Oscars tidigare, varav en för bästa icke-engelskspråkiga film för “Allt om min mamma”. Almodòvars “Tala med henne” var dock med i kampen om de riktiga statyeterna, även om den var på spanska. Den gången nominerades Almodòvar för bästa regi och vann statyetten för bästa manus.
Andra filmer som nämns på förhand är “Ten Canoes”, det australiska bidraget som helt är inspelat på aboriginerspråket ganalbingu. Filippinerna hoppas mycket på “Ang Pagdadalaga ni Maximo Oliveros”, som tar upp homosexuell kärlek. Den tyske regissören Florian Henckel von Donnersmarck har fått mycket fin kritik och många priser i hemlandet för “De andras liv”, som får svensk premiär senare i höst.
Norden representeras förutom av Ganslandt och Bier också av Aki Kaurismäkis “Ljus i symningen” från Finland och norrmannen Joachim Triers “Reprise”. Det mest överraskande namnet på listan är nog Paul Verhoeven, nederländsk regissör bakom bullriga Hollywoodproduktioner som “Basic Instinct”, “Showgirls” och “Starship Troopers”. “Zwartboek”, hans första film på nederländska på nästan 25 år, är landets bidrag till Oscarsnomineringarna. Filmen handlar om en judisk flicka som gömmer sig i Nederländerna under andra världskriget. Nedan följer ett urval av filmerna som representerar respektive nation.
“Ten Canoes” – Australien, Rolf de Heer & Peter Djigirr
“Cinema, aspirinas e urubus” – Brasilien, Marcelo Gomes
“Sonar no cuesta nada” – Colombia, Rodrigo Triana
“Efter bröllopet” – Danmark, Susanne Bier
“Ang pagdadalaga ni Maximo Oliveros” – Filippinerna, Auraeus Solito
“Ljus i skymningen” – Finland, Aki Kaurismäki
“Fauteuils d’orchestre” – Frankrike, Daniele Thompson
“Ye yan” – Hongkong, Feng Xiaogang
“Rang de basanti” – Indien, Rakeysh Mehra
“Children” – Island, Ragnar Bragason
“Nuovomondo” – Italien, Emanuele Crialese
“Hula garu” – Japan, Lee Sang-il
“Water” – Kanada, Deepa Mehta
“The curse of the golden flower” – Kina, Zhang Yimou
“El laberinto del fauno” – Mexiko, Guillermo del Toro
“Zwartboek” – Nederländerna, Paul Verhoeven
“Reprise” – Norge, Joachim Trier
“Cafe transit” – Iran, Kambosia Partovi
“Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” – Rumänien, Catalin Mitulescu
“Att återvända” – Spanien, Pedro Almodòvar
“Farväl Falkenberg” – Sverige, Jesper Ganslandt
“King and the clown” – Sydkorea, Lee Joon-ik
“Blue cha cha” – Taiwan, Cheng Wen-Tang
“Sileni” – Tjeckien, Jan Svankmajer
“De andras liv” – Tyskland, Florian Henckel von Donnersmarck