Publicerad kl 00:00 den 29 May 2005
av
Våren 2002, med över 50 filmer bakom sig, stod Stephen Chow på toppen av sin karriär. Tidningen Time Asia hade precis hyllat honom som en av de mest älskade underhållningsartisterna i Asien. “Shaolin Soccer” – hans senaste film som skådespelare, manusförfattare, regissör och producent – var en fenomenal succé som slog kassarekord och prisbelönades över hela Asien. Vad skulle han då göra härnäst? För Stephen Chow var svaret enkelt. Han tänkte göra en film där han uppfyllde sin barndomsdröm om att bli kung fu-hjälte, det blev “Kung Fu Hustle”.
– Självklart är det för sent för mig att bli en äkta kung fu-mästare, skojar Chow som idag är 42 år. Men jag kan i alla fall bli kung fu-expert på film, precis som Bruce Lee.
I motsats till de utåtriktade, övermänskliga karaktärer han ofta spelar på film, är Stephen Chow vid sidan av kameran en tystlåten man som håller låg profil. För de som möter honom första gången kan han nästan upplevas som blyg. Men så fort man nämner Bruce Lees namn skiner han upp.
– Jag minns det som igår, berättar Chow. Det var en Bruce Lee-film. Det var i en mycket nergången biograf, men det störde inte mig. Att se filmen gjorde mig överväldigad. Det var som om mitt hjärta skulle brista, jag fick tårar i ögonen. Bruce Lee var så otrolig, inte bara för hans martial arts-kunskaper, utan också för sin ursinniga utstrålning. Han fyllde upp hela bioduken. Han blev allt för mig. Jag beslöt mig för att bli Bruce Lee.
Nioåriga Stephen Chow började arbeta hårt för att nå målet och bli Bruce Lee. Han började träna martial arts, men familjen hade inte råd med lektionerna, så Stephen fick träna på egen hand. Han försökte lära sig tekniken som lärdes ut i alla de olika martial arts-skolorna.
I mars i år belönades “Kung Fu Hustle” med priset som bästa film vid Hong Kongs filmfestival. Skådespelaren Yuen Wah belönades med priset för bästa biroll för sin gestaltning av hyresvärden som i hemlighet är kung fu-mästare.
De spektakulära stridsscenerna har koreograferats av legendariske Yuen Wo Ping, mannen bakom de flygande slagskämparna i “Crouching Tiger, Hidden Dragon” och “Matrix”- filmerna. Yuen Wo Ping belönades med priset för bästa actionkoreografi, specialeffekter, klippning och ljud.
Filmen spelades in på fyra månader, en tidsperiod som är ovanligt lång i Hong Hongs uppdrivna filminspelningstempo. Att inspelningen tog så lång tid berodde på de långa och komplicerade actionscenerna. Själv anser Stephen Chow att “Kung Fu Hustle” är den mest fysiskt krävande film han gjort.
Det finns en nyckelscen i “Kung Fu Hustle” som Stephen Chow hade klart för sig redan från början. Som en hyllning till Bruce Lee sliter Chow likt Lee av sig skjortan i en scen och antar samma berömda stridspose som Lee gjorde känd. Chow gjorde det dock inte för att dra någon större publikskara till biograferna. “Verkligen inte,” skrattar Chow. “Min kropp är på intet sätt lika attraktiv som Bruce Lees!” Stephen Chow har sagt att han inspireras mycket av filmer som “Crouching Tiger, Hidden Dragon” och Zhang Yimous sanlöst vakckra “Hero”. Han trycker det är spännande att utländska filmskapare inspirerats av Hong Kong-producerade filmer, bland annat bröderna Wachowski med sina “Matrix”-filmer, där de kombinerar martial arts med uppseendeväckande specialeffekter.
– Trots sin påverkan av olika martial arts-filmer står “Kung Fu Hustle” helt på egna ben, med en handling som inte liknar något annan, säger Stephen Chow. Hela filmen växte fram i mitt huvud. Men i grund och botten är den egentligen inte en film om martial arts. Istället är “Kung Fu Hustle” en film om mod.