I fem år på slutet av 1960- och början av 1970-talet skrattades det ibland hånfullt åt “Dark Shadows”, en gotisk såpopera på amerikanska tv-kanalen ABC. 1225 30-minutersavsnitt senare är “Dark Shadows” en sällan skådad kultserie av mytiska proportioner.
Serien fick sitt egentliga genombrott först efter första säsongen då vampyren Barnbas Collins gjorde sitt intåg. Collins, en 200-årig vampyr på jakt efter blod och sin förlorade kärlek vitaliserade hela serien. Karaktären var inledningsvis bara provisorisk och skulle ge serien ytterligare en antagonist med mörker i ögonen. Men med tiden blev Barnbas Collins snart så populär att serien kom att handla om honom.
Serien var en potpourri av varulvar, zombies, människoskapade monster, häxor, trollkarlar och parallella universum. Med facit i hand kan vi konstatera att skaparen Dan Curtis var drygt 40 år före sin tid när han prickade in de viktigaste trenderna i dagens populärkultur.
Det är nästan lite overkligt att fundera på hur rätt placerad “Dark Shadows” hade varit på tv idag. Men sen var det inte heller vilken tv-serie som helst. Dagliga såpor på eftermiddagarna brukar vi numera associera med historier om kärlek, svek, intriger och mord. “Dark Shadows” var istället en melodramatisk tv-serie med heroiska karaktärer som mellan randerna ställde djupare frågor om livet och vår existens. Trots sin korta speltid är det bara “Passions”, en annan såpopera som gick mellan 1999 och 2008 som ackumulerat fler avsnitt (2231).
Det kommer inte heller som någon större överraskning att Johnny Depp som barn fantiserade om att vara Barnbas Collins och att han nu, en halv livstid senare spelar sin karaktärsidol med bundsförvanten Tim Burton i registolen.
Filmversionen av “Dark Shadows” har svensk biopremiär den 11 maj.